Tennisregler

tennisregler

Tennis är en racketsport som kräver både teknisk skicklighet och mental skärpa. Att förstå reglerna är avgörande för att kunna spela och uppskatta sporten. Denna artikel ger en översikt över tennisens grundläggande regler, från poängräkning och matchstruktur till serve och bollväxling.

Poängräkning och matchstruktur

En tennismatch spelas mellan två spelare (enkelspel) eller två lag bestående av två spelare vardera (dubbelspel). Målet är att vinna poäng genom att slå bollen över nätet och få den att studsa två gånger på motståndarens sida av banan eller tvinga motståndaren att slå ett felaktigt slag. Poängen räknas enligt följande sekvens: 0 (”love”), 15, 30 och 40. Om båda spelarna når 40 poäng, kallas det ”deuce”, och en spelare måste vinna två poäng i rad för att vinna spelet.

Matchstruktur:

 • Spel: En match består av flera spel. För att vinna ett spel måste en spelare vinna minst fyra poäng och ha en ledning med minst två poäng över sin motståndare.
 • Set: En match är uppdelad i set. För att vinna ett set måste en spelare vinna minst sex spel och ha en ledning med minst två spel över sin motståndare.
 • Match: En match spelas vanligtvis i bäst av tre eller fem set.

Serve och servregler

Varje spel inleds med en serve, där en spelare (server) slår bollen diagonalt över nätet till motståndarens serveruta. Serveregler inkluderar:

 • Serverutan: Servern måste slås in i den diagonalt motsatta serverutan. Om bollen landar utanför serverutan eller träffar nätet och faller på serverns sida, räknas det som ett fel.
 • Serverförsök: En spelare får två försök att slå en giltig serve. Om båda försöken misslyckas, kallas det ett dubbelfel och motståndaren får poäng.
 • Serverotation: Servern roterar mellan spelarna efter varje spel. I början av varje nytt set serverar den spelare som inte serverade i det första spelet av föregående set.

Bollväxling och spelregler

Efter en giltig serve påbörjas en bollväxling där spelarna slår bollen över nätet tills en spelare vinner poäng. Spelregler inkluderar:

 • Bollens studs: Bollen får studsa endast en gång på en spelares sida innan den måste slås tillbaka över nätet. Bollen får dock studsa flera gånger på motståndarens sida innan den måste slås tillbaka.
 • Fel: Om en spelare missar bollen eller slår den utanför banan, anses det som ett fel, och motståndaren får poäng.
 • Boll som berör nätet: Om bollen vid en serve träffar nätet och sedan går in på motståndarens sida är det en ”let” och servern får en ny chans att slå en giltig serve.
 • Boll som rör sig i luften: Om bollen rör sig i luften och spelaren avbryter sin sving, anses det som en ”let”, och bollen ska spelas om.
 • Gränserna: Om bollen landar på linjen räknas den som giltig. Om bollen däremot landar utanför linjen räknas det som ett fel.

Tiebreak

I vissa fall, till exempel i slutet av ett set där poängen är jämnt skilda eller i ett avgörande set, kan en tiebreak spelas. Tiebreaken går ut på att spelarna spelar om ett antal poäng (vanligtvis sju), och vinnaren är den spelare som först når sju poäng med en ledning av minst två poäng.

Brott mot reglerna och påföljder

Brott mot tennisregler kan leda till påföljder som poängförlust, varning eller diskvalificering från matchen. Här är några exempel på regelbrott:

 • Slamming av racket: Att kasta racketen i frustration kan resultera i en varning eller poängförlust.
 • Sen ankomst: Att komma sent till matchen kan resultera i en poängförlust eller diskvalificering.
 • Otillåtet beteende: Otillåtet beteende som att svära, skrika eller gestikulera kan resultera i en varning eller poängförlust.
 • Osportsligt beteende: Osportsligt beteende som att sabotera motståndarens spel kan resultera i poängförlust eller diskvalificering.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*